Lapsikuvaus

Kulta-aika lapsuuden Pikkuruiset varpaat ja sormet, hymy kuin auringonpaiste, kyky ihmetellä kaikkea ja ensimmäiset, samanaikaisesti sekä huterat että tomerat, askeleet. Lapsuus on kallisarvoinen ja ohikiitävä. Se, jos mikä kannattaa ikuistaa. Vuosien vieriessä on yhä hankalampi kuvitella, miltä lapsi tai lapsenlapsi näytti pienokaisena. Valokuvat myös vievät meidät takaisin elämämme varhaisiin vaiheisiin, niihinkin, joita emme muuten voisi muistaa. Jo lapsen ensimmäinen vuosi on jatkumona lumoava – ja kuvauksellinen. Kahdessatoista kuukaudessa tapahtuu uskomaton muutos uinuvaisesta sylivauvasta pikkulapseksi, joka on yhtäkkiä kaikkialla. Liikuttava kuvasarja syntyisi esimerkiksi odottavan äidin vatsakummusta, muutaman viikon ikäisestä vauvasta ja yksivuotiaasta päivänsankarista. Lapset ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Minua viehättää erityisesti heidän vilpittömyytensä, ja sen yritän myös vangita kuviini. Kuva lapsesta voi olla yhtä hyvin perinteinen poseerauskuvakuin rento otos vauhdikkaasta tilanteesta. Tärkeintä on, että lapsen persoonallisuus välittyy.

Lapsen ehdoilla Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu. Yllätyksiä riittää, vieraskoreutta ei niinkään. Kuvaustilanteessa vauhti ja vaihtuvat mielialat ovat pelkästään hyvä asia, kunhan aikaa varataan riittävästi. Hyvä on myös muistaa, ettei kuvaa ole pakko saada purkkiin ensimmäisellä kerralla. Jos kuvattava on kovin kipsissä tai känkkäränkkä, asiaan voi kaikin mokomin palata parempana päivänä. Tilava ja rauhallinen studioni tarjoaa lasten kuvaamiseen hyvät puitteet. Pysäköiminen, imettäminen ja vessareissut sujuvat mutkattomasti, eivätkä melu ja meininki häiritse mallia. Vauvoja kuvaan myös kotioloissa, mutta otokset touhukkaista leikki-ikäisistä syntyvät yleensä helpommin poissa tutuista ympyröistä. Kun suunnittelen asiakkaan kanssa kuvausta, kysyn kuvan tyylin lisäksi taustasta ja kuvausrekvisiitasta: Sopisiko pikkuneidin tai -miehen kuvaan paremmin pupu, pallo vai puuauto? Tai jos hänen unikaverinsa on iso nalle, miksei se tulisi kuvaan mukaan?

Otan kuvauksessa monipuolisesti erilaisia otoksia. Välillä voi vaihtaa vaatteitakin. Omaa rekvisiittaa voi halutessaan ottaa mukaan. Monesti yksiväriset vaatteet tekevät kuvista rauhallisempia ja sisaruskuvissa jonkinlainen vaatteiden yhtenäisyys luovat mukavan kokonaisuuden. Iloiset värit ja kuviot taasen voidaan yhdistää esimerkiksi valkoiseen taustaan ja saada näin raikas ja iloinen lopputulos.